Er du i tvivl om, hvad du må med en aftale? Kontakt mig på hgk@tekstognode.dk eller på tlf. 3544 1482

- Hanne Glud Konradsen, Aftalekonsulent

Kopiaftalen i din hverdag

Som lærer tænker du nok sjældent på, at din skole har en kopiaftale. Og det kan vi faktisk godt forstå. Der er også mange andre vigtige ting at holde styr på. Og egentlig skal du også bare vide, at vi har tænkt på det hele. Både når du printer, kopierer, downloader, skanner og copy-paster. Så længe du husker aftalens begrænsningsregler.

Læreplaner, temauger, skole-hjem-samtaler, forberedelsestid og faglige møder… Tænk, hvis du også skulle tænke på kopierne. Det behøver du heldigvis ikke. Skolens kopiaftale dækker dig godt ind, så du kan fokusere på alt det, der tæller i hverdagen. Bare husk vores begrænsningsregler.

 

“Kopier er lige så meget en del af skoledagen som skema og frikvarter. Det er svært at forestille sig morgensang uden sangtekster, dansktimer uden kopier af noveller eller  samfundsfag uden avisartikler på print eller fra nettet.”

 

Kopier til undervisningen
Hvis du ikke tænker så meget på os i hverdagen, så er det nok også, fordi vi jo ikke ligefrem er ny i klassen mere. I mere end 40 år har Copydan Tekst & Node givet lærere og elever mulighed for lovligt at kopiere ophavsretsligt beskyttet materiale uden at skulle spørge hverken forfattere, illustratorer, komponister eller udgivere om lov først.

Så længe du holder dig til inden for aftalens begrænsningsregler, så må du kopiere AL TEKST OG ALLE NODER FRA ALLE LANDE – Fx:

 • Aviser (digitalkopiering er nu en del af kopiaftalen)
 • Bøger, digtsamlinger og tidsskrifter
 • E-bøger og I-bøger
 • Eksamensopgaver (også fra Prøvebanken)
 • Undervisningsmateriale via licensaftaler, fx digitale læremidler
 • Internettet (hjemmesider og blogs)
 • Sang- og nodehæfter
 • Billeder, illustrationer mv., der indgår i sammenhæng med tekst eller noder
 • Tegneserier

Vær opmærksom på:

 • Kopiér kun til lærere og elever på din skole
 • Del ikke dine kopier på www, @ og SoMe
 • Engangsmateriale: Materiale med blanke felter til udfyldning er ikke en del af vores aftale, og må derfor ikke kopieres.
 • Undervisningsmateriale via licensaftaler: Tjek altid materialets egne vilkår for digitalkopiering. Licensens formuleringer er de gældende.

__________________________________________

Begrænsningsregler: Sådan må du kopiere

Er der så bare helt frit spil med kopierne? Ikke helt – Du skal nemlig altid huske at holde dig inden for nogle få begrænsningsregler. Disse regler er tilpasset de forskellige typer undervisningsinstitutioner.

Er du fx lærer på grundskoleområdet, så må du kopiere efter vores 20/20-regel. Det betyder, at du må kopiere max 20 %, dog højst 20 sider af hvert materiale pr. elev pr. undervisningsår. Skal du printe fra en hjemmeside, så må du som tommelfingerregel printe det, der svarer til 20 printede sider.

Har du brug for at kopiere mere end 20 sider, så er det her, at du så i stedet skal købe bogen. Kopiaftalen er nemlig lavet som et supplement til de klassesæt og bøger, som undervisningsinstitutionerne indkøber hvert år. Og derfor er der en begrænsning på – ikke, hvad du må kopiere – men hvor meget, du må kopiere.

 

Det kan du læse mere om her, hvor du kan finde lige præcis din skoletype og den kopiaftale og de begrænsningsregler, som gælder for dig.