Menu

Vidste du:

Vi er godkendt af kulturministeriet til at indgå aftaler om kopiering

Sådan rapporterer I

Er din institution udpeget til at rapportere til Copydan Tekst & Node? Så kan du her læse, hvad, hvordan og hvorfor du skal indberette.

Rapportering: Ét ekstra eksemplar af jeres kopier i fire uger

Rapporteringen betyder i korte træk, at du og dine kolleger i løbet af fire uger skal hjælpe Copydan Tekst & Node ved at fortælle, hvad der kopieres på institutionen.

Rent praktisk gør I det ved at tage en ekstra kopi af de sange, historier, opskrifter, faglige artikler, teoribøger, hjemmesider m.m., som I kopierer. I skal løbende skrive kilder på de enkelte kopier, og når de fire uger er slut, så indsender I samlet alle kopierne til Copydan Tekst & Node.

Denne type materiale skal I rapportere

I skal kun rapportere kopier af tekster og noder, som er ophavsretsligt beskyttet. Det kan være tekster, der er udgivet digitalt, på hjemmesider eller trykt i en bog, magasin eller andet. Det kan fx være:

  • Historier: Måske bruger I kopier af eventyr, noveller, romaner eller lignende til oplæsning?
  • Sange: Det kan være, at I har skrevet en sang af fra en sangbog eller printet og kopieret sange til sanghæfter og opslagstavler?
  • Opskrifter: Måske laver I mad sammen og bruger opskrifter fra nettet, som I printer?
  • Kreative materialer: Måske kopierer I strikke- eller hækleopskrifter eller krydsord? Eller kopierer skabeloner fra bøger med kreative projekter?
  • Artikler og inspiration: Måske deler I uddrag af faglige artikler kollegaer imellem på papir eller på computeren?
  • Digitale kopier: Måske uploader og deler I beskyttet materiale via e-mail, på intranet eller på institutionens interne drev? Eller gemmer kopier af beskyttet materiale på jeres interne drev? Eller måske bruger I til tider PowerPoints med beskyttet materiale til fremvisninger i større forsamlinger.

 

I skal ikke rapportere, når I kopierer tekster, I selv har forfattet – eller når I kopierer fortrolige oplysninger, sagsmapper og lign.
Læs mere i vores vejledning til rapportering, der skridt for skridt hjælper jer gennem rapporteringen. Den kan med fordel printes og hænges nær kopimaskinen.

Det er ikke en kontrol

Rapporteringen går på tur fra kommune til kommune ca. hver 5 år og er en vigtig del af den kopiaftale, som kommunerne har indgået med os. Der er allerede blevet betalt for kopierne, og rapporteringen er således ikke noget, vi bruger til at opkræve en betaling. Vi bruger udelukkende jeres oplysninger til at identificere, hvilke rettighedshavere vi skal sende pengene videre til.

Rapporteringen betyder noget

Jeres rapportering skaber stor værdi for alle de forfattere, musikere, illustratorer, udgivere mv., der står bag de tekster og noder, som kopieres. Det er nemlig takket være rapporteringen fra jer og de øvrige institutioner i kommunen, at vi kan udbetale vederlag til dem. Jeres rapportering har derfor stor betydning for, at der bl.a. hele tiden kan udvikles nyt materiale, som institutionen kan bruge.

Kopiaftalen – hvordan mærker I det i jeres hverdag?

I tænker måske ikke over i det daglige, at I som kommunal institution er dækket af kommunens kopiaftale. Men aftalen er lavet, fordi institutioner ret ofte anvender en del tekst og -nodemateriale. Det kan være i form af indkøbte bøger, sangbøger, abonnementer på fagportaler, magasiner, fagblade, biblioteksbøger, opskrifter m.m.

Der er sjældent eksemplarer til alle medarbejdere, beboere og børn – og derfor er der stor sandsynlighed for, at I også kopierer fra tekst og -nodematerialer i jeres hverdag.

Det må I gerne. Det sikrer kommunens kopiaftale nemlig. Havde kommunen ikke en aftale, skulle I ud og bede forfattere, tegnere, fotografer og udgivere om lov, hver gang I ville tage en kopi af deres tekster og noder i arbejdssammenhæng.

Kan vi hjælpe?

Har I spørgsmål er I velkomne til at kontakte:

Kasper Lauge Just

Researcher, Cand.scient.bibl / Tlf. 35 44 14 51