Den internationale bog-branche står sammen i opråb til alverdens regeringer om hjælpepakker, der skal sikre det kredsløb, der også i fremtiden skal give os bøger, læringsløsninger og fagligt indhold.

Den 23. april fejres den internationale ’Verdens Bogdag’ og ’Ophavsretsdag’ over hele verden – dog under mere triste omstændigheder end vanligt. Covid-19’s indtog kan mærkes mange steder i samfundet – ikke mindst i bog- og læringsbranchen: 

”Bøger hjælper os med at blive bedre mennesker. Bøger har brug for forfattere til at skrive og illustrere dem, udgivere til at investere i dem, boghandlere til at bringe dem hen til læserne og kollektive forvaltningsorganisationer til at beskytte deres ophavsret. Denne fødekæde, der er så stor en del af samfundet, er i overhængende fare,”  står der bl.a. i en helt ny erklæring, som en samlet international bog- og ophavsretsbranche står bag.

I erklæringen opfordres alverdens regeringer til at anerkende vigtigheden af bøger og læring ved at vedtage økonomiske hjælpepakker, som gør det muligt at opretholde forlagsbranchen og de værdikæder, der omgiver dem.

 

Social afstand husker os på bøgernes og teksternes værdi

Erklæringen er skrevet i en tid, hvor social afstand virkelig fremhæver det skrevne ords betydning i samfundet. Folk vender sig mod bøgerne for adspredelse eller mod aviser, blogs og tidsskrifter for nyheder og updates. Lærere bruger tekster som afsæt for fjernundervisning, og forfattere samt forlag udgiver på nye digitale måder. Men i takt med, at Covid-19 gør sit indtog og lammer mange økonomier, så gisper også bogbranchen efter luft.

”Virkningen på verdens kreative brancher, herunder bogsektoren, har været ødelæggende. I mange lande kæmper vores industri allerede. Vi skal finde måder at sikre fremtiden på for forfattere, udgivere, redaktører, designere, distributører, boghandlere og dem, der arbejder i kollektiv ledelse, så bogbranchen stadig består, når denne pandemi er erobret. En verden uden nye bøger ville være et trist og fattigt sted. Vi arbejder selv hårdt for at komme gennem denne krise, men vi har brug for hjælp til at overleve. Vi har brug for regeringer til at hjælpe os med at komme igennem det sammen,”  slutter erklæringen.

Bag erklæringen står den globale ophavsretsorganisation IFRRO sammen med International Authors Forum (IAF), International Publishers Association (IPA), International Association of STM Publisher (STM) og Den Europæiske og Internationale Boghandlerbranche (EIBF).  

 

Læs den fulde erklæring her.

 

#StayAtHomeReadABook
#WorldBookDay
#BooksAreEssential
#StayAtHome

Del denne artikel